OVER ONS

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode liep van 26 oktober t/m 23 november 2016. Het winnende boek werd op woensdagavond 23 november 2016 bekendgemaakt.

Nominaties

Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken: de zes nominaties. Je kunt stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar vrije keuze. Voorwaarde voor een boek naar vrije keuze is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig dient te zijn, niet eerder genomineerd is geweest en in het genre fictie of factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) valt.

Winnaar

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury.

De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card. Het boek ontvang de titel Boek van het Jaar 2016.

In 2016 won Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. Meer dan 100.000 mensen - naast een Kernjury van 275 mensen – brachten hun stem uit.

Bekijk alle winnaars en genomineerde boeken vanaf 1987 in onze Eregalerij.